Ага, ще один момент вдогонку до сказаного мною в стартовому дописі:
Ідейних майже не залишилось. Люди роблять бізнес виключно для того, щоб заробити гроші. І найстрашніше, що ця фраза в, боюсь, 90% населення викличе логічне, з їх точки зору, запитання: "а для чого ж іще?".
Найгірше те, що в свідомості людей закарбувалась первинність грошей. Вони отримали самодостатність. І найвищу цінність. Я вже мовчу про якісь духовні речі, хоч би тут з матеріальними розібратися.
Досі в мене в вухах лунають слова давнього клієнта (це вже років 5-6 назад було).
- То скільки в мене тепер динаміків?
Я тоді навіть не зрозумів смислу запитання...
- Скільки динаміків? Ти про їх кількість?
- Ну так!
- Якщо всі порахувати, то 5 (2-смуговий фронт і сабвуфер).
Треба було бачити вираз його обличчя, ця шалена суміш сарказму і відчуття, як він лоханувся - у нього в заводській системі було 9 (ДЕВ'ЯТЬ!) динаміків, а тепер 5! "Що я тепер пацанам на районі скажу?!"
Кількість важлива, якщо рахувати гроші. Кількість же динаміків ніяк з результатом не пов'язана. Але свідомість уже отруєна. Головне - це кількість грошей. А значить і кількість динаміків. Кількість кімнат. Кількість машин. Кількість перстеней...
Щось я захопився.
Думка, яку я хотів донести - це про підміну в свідомості цінностей. Як, наприклад, сприйнятті грошей ціннішими за речі, які за них можна придбати.