Всё об автозвуке

Вернуться   Всё об автозвуке > Высшая лига Sound Quality (натуральный и красивый звук) > Практика по SQ
Регистрация Новые сообщения Правила форума Справка Сообщество Календарь Поиск

Важная информация

Практика по SQ Головные устройства, акустика, кроссоверы, процессоры и много-много других страшных слов

Ответ

Опции темы Опции просмотра
Старый 26.11.2011, 21:22   #1
siogabiker1

Вы сказали Спасибо: 9
Поблагодарили 0 раз(а) в 0 сообщениях
По умолчанию Re: Комп'ютер в автомобілі

Добрый вечер. Вопрос по фото: что за динамик , и какой объем ящика, ну и материал ящика тоже интересен.
siogabiker1 вне форума   Ответить с цитированием Вверх
Старый 26.11.2011, 23:36   #2
Рост ®
Старейшина

Вы сказали Спасибо: 13
Поблагодарили 307 раз(а) в 99 сообщениях
Отправить сообщение для Рост ® с помощью ICQ

Цитата
Сообщение от siogabiker1 Посмотреть сообщение
Добрый вечер. Вопрос по фото: что за динамик , и какой объем ящика, ну и материал ящика тоже интересен.
Morel H5.1
Матеріал ящиків - фанера.
Об'єм... Спочатку я виношував ідею обійтися без сабвуфера, тому ящики зробив максимального об'єму, який можна було витягнути з кік-панелей мого автомобіля. А можна було 18 літрів.
Ідея себе не оправдала. Через нерівномірність ачх. Дома такі штучки проходять, в машині - ні (принаймні, в мене не вийшло).
Висновок - фазоінвертор має бути таким, яким він має бути.
Зменшив об'єм ящиків до приблизно 11 літрів, тобто оптимального для цих динаміків, для отримання рівної ачх аж до резонансної частоти, з налаштуванням порта на цю ж частоту. Тут знову ж, салон машини вніс свою специфіку. Динаміки заграли в 0 дБ 40 Гц, це при резонансній 56, але для цього довелось загнати налаштування порта на 26 Гц і добитись, щоб висота нижнього горба імпендансу була меншою, ніж у верхнього горба. Інакше вилазила підвищена віддача внизу, такий тичок в груди неприємненький. В результаті на нижньому басі ачх вийшла рівною від 40 Гц вверх, але внизу фазік різав 4-им порядком, тобто 30 Гц в машині вже не було практично взагалі. Мірялося різними програмами, всі показували одну і ту ж картину. До речі, в Куряки вуха добре налаштовані, аки спектроаналізатор, так і сказав в Чернівцях - в тебе нижче 35-40 Гц ніц нема
Проблема була на 250-300 Гц, виражалась в гудінні. Порт довелось зробити діаметром 50 мм, при довжині 17 см, що явно не добре. Шукав виходи, а як знайти, якщо при діаметрі хоча би 75 мм порт виходив довшим за ящик? Варіанти щілинних при стінці теж не давали повного вирішення. На цьому місці еволюція типового фазіка в моєму автомобілі закінчилась.
Ну розказав - а смисл який? Це все актуально для моїх конкретних динаміків, для салону мого конкретного автомобіля.
А з минулого літа почав новий експеримент, який ще триває, але який, чесно кажучи, сильно перевернув мої уявлення про акустичні системи, ну і черговий раз нагадав, що теоретична зашореність - гріх, покарання за який - банальність. Свідомість потрібно завжди залишати відкритою до нового. Зрештою, про це ще Ейнштейн говорив

Последний раз редактировалось Рост ®; 26.11.2011 в 23:42.
Рост ® вне форума   Ответить с цитированием Вверх
Старый 27.11.2011, 14:47   #3
siogabiker1

Цитата:
Сообщение от Рост ® Посмотреть сообщение
Ну розказав - а смисл який?
Смысл в том, что у меня в ящиках илэйты шестые, объем порядка семи литров (согласно измерения головок), и фазик. Все вроде хорошо, но что то он подвывает. Думаю сейчас попробовать сделать ящик без фазика, может это решит проблему.
Старый 27.11.2011, 17:50   #4
Рост ®
Старейшина

Цитата
Сообщение от siogabiker1 Посмотреть сообщение
Смысл в том, что у меня в ящиках илэйты шестые, объем порядка семи литров (согласно измерения головок), и фазик. Все вроде хорошо, но что то он подвывает. Думаю сейчас попробовать сделать ящик без фазика, может это решит проблему.
А що, у них намірялося Vas 10 літрів?
По паспорту у них 14-15 літрів, тобто ящик 10-11 літрів "винь і полож" для нормального ФІ. Загнати їх в 7 літрів при цьому - тоді частота налаштування порта вийде вище резонансної, щоб рівної ачх добитись.

ЗЯ можна пробувати, звичайно. Але спочатку рекомендую в процесі прослуховування щоб хтось для вас закривав/відкривав порт. Прослідкуйте, як міняється звучання. Просто ЗЯ сильно динамік зажимає. У всьому діапазоні його звучання. Якщо ви цього не почуєте, вам повезло, пробуйте варіанти з ЗЯ.

Ще питання - а "підвиває" тільки в салоні автомобіля, чи і тоді, коли ящики витягнути з машини і включити в кімнаті? Якщо витягнути не можна, то чи міняється при відкритих/закритих дверях?
Це я до того, чи проблема в фазіку, чи в салоні машини/розміщенні динаміків.

І які параметри порта? Може він надто короткий? На яку частоту? Яка крива імпендансу?
Старый 27.11.2011, 18:54   #5
siogabiker1

При покупке, мне сделали замер обоих головок и расчитали ящик с портом, не помню точно частоту, но точно помню 7 литров ящик, 50 диаметр и 270 длина трубы. Слушать вне авто не пробовал. Еще грешу на форму ящика, чтобы набрать объем под сиденьем девятки, пришлось сделать ступеньку.
Старый 27.11.2011, 21:43   #6
Рост ®
Старейшина

Без параметрів динаміків нічого не підкажеш.

А от те, що підсидільники в дев'ятці - дуже імовірний горб салону від вертикального стояка на 120 Гц.
Старый 29.09.2013, 13:39   #7
Murkur

Розумію, що темі вже два роки і мабуть не така цікава, але за ці роки в КарПіСі також відбулися серйозні зміни. Наприклад, по часу завантаження... Зараз мій комп стартує десь за 3-5 секунд, правда зі сплячого режиму і на Win 7. В такому режимі виключаю комп постійно, а повністю перезавантажую приблизно раз на місяць.
І про глючність Вінди... Не знаю, люди, що ви робите з компами, що постійно потрібно перевстановлювати Віндовс. Я б сказав, що Win 7 дуже навіть стабільна і зручна система.
Програму управління поставив iCarDS, яку можна підлаштувати під себе як завгодно. Управління як з екрана, так і з руля.
І ще один плюс. У мене мінівен і в задньому салоні прикріплений монітор для пасажирів. І через комп, я запускаю пасажирам відео, а на основному моніторі може робити навігація, чи просто показувати різні показники (напруга, температура і т.д.)
Murkur вне форума   Ответить с цитированием Вверх
Ответ