Morel H5.1
Матеріал ящиків - фанера.
Об'єм... Спочатку я виношував ідею обійтися без сабвуфера, тому ящики зробив максимального об'єму, який можна було витягнути з кік-панелей мого автомобіля. А можна було 18 літрів.
Ідея себе не оправдала. Через нерівномірність ачх. Дома такі штучки проходять, в машині - ні (принаймні, в мене не вийшло).
Висновок - фазоінвертор має бути таким, яким він має бути.
Зменшив об'єм ящиків до приблизно 11 літрів, тобто оптимального для цих динаміків, для отримання рівної ачх аж до резонансної частоти, з налаштуванням порта на цю ж частоту. Тут знову ж, салон машини вніс свою специфіку. Динаміки заграли в 0 дБ 40 Гц, це при резонансній 56, але для цього довелось загнати налаштування порта на 26 Гц і добитись, щоб висота нижнього горба імпендансу була меншою, ніж у верхнього горба. Інакше вилазила підвищена віддача внизу, такий тичок в груди неприємненький. В результаті на нижньому басі ачх вийшла рівною від 40 Гц вверх, але внизу фазік різав 4-им порядком, тобто 30 Гц в машині вже не було практично взагалі. Мірялося різними програмами, всі показували одну і ту ж картину. До речі, в Куряки вуха добре налаштовані, аки спектроаналізатор, так і сказав в Чернівцях - в тебе нижче 35-40 Гц ніц нема

Проблема була на 250-300 Гц, виражалась в гудінні. Порт довелось зробити діаметром 50 мм, при довжині 17 см, що явно не добре. Шукав виходи, а як знайти, якщо при діаметрі хоча би 75 мм порт виходив довшим за ящик? Варіанти щілинних при стінці теж не давали повного вирішення. На цьому місці еволюція типового фазіка в моєму автомобілі закінчилась.
Ну розказав - а смисл який? Це все актуально для моїх конкретних динаміків, для салону мого конкретного автомобіля.
А з минулого літа почав новий експеримент, який ще триває, але який, чесно кажучи, сильно перевернув мої уявлення про акустичні системи, ну і черговий раз нагадав, що теоретична зашореність - гріх, покарання за який - банальність. Свідомість потрібно завжди залишати відкритою до нового. Зрештою, про це ще Ейнштейн говорив