![]() |
Логан - зовсім просто, як виявляється, не завжди погано.
"Видите, Шура, что можно сделать из обычной швейной машинки Зингера!"
Недавно я телефонував своєму знайомому, якого давно не бачив. Ну і поцікавився, чи ще відчувається криза в його галузі, на що він мені відповів: "Знаєш, криза не минула, ми просто до неї звикли". Тобто з грошима в багатьох туго, але життя продовжується і треба щось робити, а оскільки з грошовими знаками таки туго, то робити доводиться низькоб'юджетне, але ж поганого теж не хочеться. А тут довелось зробити інсталяцію в один автомобіль, яка видалась мені досить показовою, тому вирішив поділитися з тими, кого криза придушила, але не роздавила :) Значить, вводні. Є Дачія Логан, http://www.rost.lviv.ua/caraudio/pho..._041510_01.jpg є Blaupunkt Bremen, трохи б/у, куплений за моєю порадою, і є акустична система в складі мідбаса і твітера Helix Precision, P206 та P1. Вирішили обійтись без підсилювача, і думати про нього, якщо хіба вже все буде зовсім зле. Очевидні речі я буду пропускати, тобто, куди і як підключати живлення головного пристрою і тому подібні нюанси, які відносяться до базових понять. З чим є проблема в автомобілі завжди, а в Логані і подавно - це з місцем встановлення мідбасових динаміків, тобто, з дверима. А проблема тому, що з дверей, конструкції з тонкої бляхи, потрібно зробити акустичне оформлення для мідбаса, при чому таке, щоб коли звучатиме динамік, двері мовчали. Повністю. Якщо цього не досягнути, то, скажімо, бас-бочка буде звучати не там, далеко, де вона звикло стоїть, в задніх рядах оркестру, а прямо у вас в салоні, ще й відзвуки будуть від дверей лунати. І середньочастотні призвуки, чи брязчання обшивки теж порушуватиме фокусування образів. Тому акустична підготовка дверей - це те, на чому не економиться. При чому це не означає бездумного наклеювання якомога товстішого матеріалу, ще й в пару шарів, бо після такої роботи неминуче виникне тема. яку я бачив колись в Синій конфі, про "перешумлені двері", які гудуть. http://www.rost.lviv.ua/caraudio/pho..._041510_02.jpg Це внутрішня фільонка дверей: масивний і дуже жорсткий подіум під динамік, закриті жорстким, але глухим матеріалом технологічні вікна, все закатало віброізоляцією СТП М1. Так, не М2, не Бімасти і т.п. http://www.rost.lviv.ua/caraudio/pho..._041510_03.jpg Знимок подіума - двадцятка фанера, посадочне місце під динамік у вигляді кільця, яке можна довільно закріпити і повертати під потрібним кутом в процесі виставляння кутів довороту, а потім в потрібному положенні можна все добре зашпаклювати двокомпонентною шпатлівкою - вона і важка, і надійно тримається. Ну і ззовні видно скошене кільце, в яке міцно впреться карта дверей, через ущільнювач Бітопласт. http://www.rost.lviv.ua/caraudio/pho..._041510_04.jpg Зовнішня фільонка повинна бути зроблена так, щоб на відзвук вона була глухою, але при постукуванні не гуділа. Ну і, само собою, не коливалась, тобто, щоб коли в неї впертись рукою, вона не прогиналась. Досягається цього різними способами, часто доводиться вигадувати щось нове, ну але це і добавляє інтересу в процес роботи. http://www.rost.lviv.ua/caraudio/pho..._041510_05.jpg Карти дверей теж потрібно закатати віброізоляцією М1, щоб пластик теж став глухим, коли по ньому постукують. Не Бітопластом, не спленом! http://www.rost.lviv.ua/caraudio/pho..._041510_06.jpg Штатні грилі в Логані не придатні для використання в хоч якійсь людській системі, надто вони густі. Бажано їх поміняти на металічні, але теж не дешеву сітку, яка буде зв'якати, а на щось порядніше. Ну і, звісно, завжди приємно, коли все буде зроблено красиво, навіть якщо це потягне більші матеріальні затрати, тому що разова економія - це добре, але потім же кожен день дивитися на плоди цієї економії доведеться. А наше життя складається от з таких дрібниць, тому вони мають дарувати приємні враження. http://www.rost.lviv.ua/caraudio/pho..._041510_07.jpg Трохи про електрику. Оскільки фронт під'єднаний до не надто потужних внутрішніх підсилювачів головного пристрою, тому, щоб не втрачати потужність, вибрана схема підключення поканальна, мідбаси до тилових каналів, твітери до фронтальних, з пасивною фільтрацією. Чому не використано вбудований кросовер Бремена? Тому, що ввімкнення будь-якої цифрової обробки, будь то ДСП, кросовери, чи навіть параметричний еквалайзер - все призводить до відчутного погіршення якості звучання. До речі, як то кажуть, нема нічого поганого, щоб на добре не вийшло - відсутність зовнішнього підсилювача полегшує фазове зведення, тому що в тракт не додається купа зовсім не найдорожчих операційників, прохідних конденсаторів і всякого іншого добра :) Фотографій стійок з твітерами ще не зробив, бо замовлена алькантара застряла на кордоні, хоча мала приїхати ще минулого тижня. Як тільки дороблю, одразу сюди викладу. Враження. Перше - мене вразив Бремен здатністю дуже непогано, без значних нелінійних спотворень навіть на пристойній гучності звучати через свій внутрішній підсилювач. Друге - мене вразив Логан, в якому по-перше можна зробити двері так, що вони реально будуть мовчати, не дивлячись на попередні не дуже позитивні враження, оскільки і метал тонкий, і взагалі вся конструкція ну не те, щоб зовсім ходуном ходила, але таки не фонтан. Ну і вибудовується звукова картина дуже непогано. До речі, якщо серед львів'ян чи гостей нашого міста є бажаючі послухати машину, то телефонуйте, в найближчі дні, думаю, це можна організувати. |
а схемку кросса можно поподробней?
|
Цитата:
Перші порядки + л-пад на твітер і цобель на мідбас. В якомусь подібному наступному проекті є бажання спробувати другий порядок на мідбас в силу деяких міркувань, але тут вже переробляти не буду, бо і так дуже не зле, та й часу нема. |
Цитата:
|
Цитата:
Так, при пасивній поканалці можна твітери приглушити федером. Але л-пад же не просто приглушує, правда? :) |
Цитата:
|
Чесно кажучи, не дуже добре розумію зміст придбання Бремен, при умові що він не використовує свої процеві можливості . Топ-голова в такому примітивному використанні не має змісту. Цю роботу з набагато більшим успіхом виконав-би рядовий Pioneer починаючи з моделі 3100UB.
|
Цитата:
Вся прелесть звука в минимуме операционников и минимуме прочих цепочек, через которые пройдет звук, так как каждое звено имеет свойство искажать сигнал. Формула качественного звука на выходе из аппаратуры звучит примерно так: хороший звук = минимум комплектующих с максимальным их качеством через которые продет сигнал + хорошее питание этих комплектующих. |
Можно подробнее о грилях? Они приобретались отдельно от мидов?
|
Цитата:
Ну двері підготовлені Ростом вище всяких похвал :respekt: |
Текс, доробив ще пару фоток, які викладую.
Голова: http://www.rost.lviv.ua/caraudio/pho...041510_011.jpg Стійки лобового скла, перероблені під встановлення твітерів, перетягнуті алькантарою, тобто її аналогом, матеріалом Бітвін: http://www.rost.lviv.ua/caraudio/pho..._041510_08.jpg |
Цитата:
Взагалі, обговорювати питання кросоверобудування в контексті даної теми я не буду. Скажу тільки про те, що до цієї теми відноситься. Чому при поканалці використано атенюацію на резисторах? Тому що мені потрібно було придушити твітери децибел на 9-10, а робити це з допомогою федера не кошерно - це ж цифрове регулювання гучності, а, думаю, ні для кого не секрет, що таке цифрове регулювання, кожен в своєму головному пристрої, в якому є електронний енкодер, може скрутити гучність і відзначити, як при цьому пострадала якість звуку, детальність, як кудись ділись дрібні нюанси. В цьому контексті білі прямокутнички зло неспівмірно менше. Тим більше, що атенюація з допомогою л-пад виконана, а не послідовного резистора. Яка, крім просто атенюації, ще й формує певну форму ачх, яка мені була потрібна. |
Цитата:
Просто за такі гроші якість процесора є надто низькою. А от аналогова частина Бремена виявилась не в порівняння з рядовими піонерами. Трнба буде убовтати якогось власника Бремена віддати свій апарат в поліклініку, доктору Халіну, для дослідів :) Можливо там дійсно стоїть перетворювач напруги і організовано бі-полярне живлення як мінімум кінцевих каскадів. Тому що як той же Володимир не намагався знайти проколи в звучанні, а і рокові електрогітари, і швидка гра бас-гітар - все чітке, не зливається в шум чи гудіння, як це є в рядових піонерів. Саме тому я і сказав, що для бюджетних інсталяцій покупка бремена замість якогонебудьпіонера + підсилювача себе оправдовує, якість краща при тих самих грошових затратах. |
Цитата:
Пару років назад я робив вже Логана, то мені попались ось такі, що навіть по малюнку більше Логану пасують: http://www.rost.lviv.ua/caraudio/photos/Logan-05.jpg Зараз я теж такі шукав, але не знайшов. |
Цитата:
|
Цитата:
|
Рост ®
А куда твитера направлены? Очень похоже что на зеркало заднего вида. |
Цитата:
Або ще так, лінія лівого твітера проходить трохи вище верхньої точки керма. Але не заморочуйтесь ніколи з напрямками доворотів динаміків в інших системах, для вашої потрібно буде все рівно інші :) Взагалі ж те, наскільки можна довернути динамік в салон визначається чистотою живлення підсилювача, нелінійними спотвореннями тракту, нелінійними спотвореннями самих динаміків. Я от досі під враженням від Ревелаторів. Вони стояли в ящиках літрів по 12, запхані, наскільки ці ящики дозволяли, в кік-панелі моєї машини. Так можна було їх розвернути в лоб, а прив'язки не було! От тут і починаєш розуміти, за що платиться 500 євро за простеньку таку картонну коробочку з двома динаміками всередині. |
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Що ж, в руки до доктора Халіна потрапив Бремен, з цього, власне, Логана.
Стало зрозуміло, де ховається хороше звучання. В апараті є розгалужена цифрова частина, очевидно, оскільки він процесорний, далі ЦАП, після якого сигнал одразу йде на підсилювач. Тобто, ніякого вихлопу, попередніх каскадів - просто мрія аудіофіла :) Чому так гарно зводиться фазово - одна з причин - всього один (тракт то короткий) прохідний конденсатор. Правда, керамічний. Це перше поле для вдосконалення. І місця достатньо. Живлення теж хороше, грамотне, з синхронізацією(!). І тут теж можна трошки добавити конденсаторів. Хороший апарат. |
Цитата:
|
Цитата:
Аппарат попал мне в руки, собственно из-за поломки механизма, который двигает лицевую панель для заправки СД диска... и просьбы посмотреть что там можно улучшить. Схемы на аппарат у меня нет, доработка ограничена финансами, поэтому буду краток: Питание и вся система контроля ав. режимов и включения сделана на L5953, декодер МР3 сделан на STA016A, выходной усилитель на TDA7386, после ЦАПов все таки стоят ОУ MC33078 и MC33079.... По поводу ремонта механизьма: Сломался пластмассовый штырёк на шестеренке, на который должна защелкиваться тяга... скорее всего механизм продается только целиком со всеми тремя шестеренками: http://photofile.ru/users/halin/3832...76/full_image/ Сверлим отверстие на 2,5 мм: http://photofile.ru/users/halin/3832...93/full_image/ Берем винтик на 2,5 с потайной головкой, паяльником вплавляем впотай в шестеренку (шестеренка это позволяет - толщина её почти 1,5 мм), далее одеваем на винтик тягу....шайбочку и закручиваем гаечкой, которую контрим краской: http://photofile.ru/users/halin/3832...08/full_image/ Конденсатор, который стоит рядом с механизмом надо поставить другой, с меньшим диаметром, иначе гаечка будет в него упираться... Далее заменил следующие конденсаторы на вот такие номиналы: http://photofile.ru/users/halin/3832...59/full_image/ Естественно ставил по питанию все как можно с меньшим ESR - ELNA, ECAP Matsushita (Panasonic) FC, Samwha WB и на 4700,0 поставил CapXon LZ.... На выходной усилитель стояли разделительные керамические SMD номиналом 0,22 мкФ.... поставил неполярные Nichikon ES 1,0*50 (в принципе там больше, чем 0,22 и не нужно, но у меня просто меньшего номинала под рукой не было). Плата крепкая - стеклотекстолитовая, трехслойная. Как для работы на свой усилитель мощности, этих доработок вполне достаточно. На следующей неделе ко мне в руки попадет аппарат, который работает через линейные выходы... если понадобятся доп доработки - допишу. Хороший аппарат. |
да-да ...встиг відсвяткувати в суботу ДН ..і вже не дочекаюся того наступного тижня :) щоб послухати в Роста саб, зняти Гу на доопрацювання ....
|
Цитата:
Я просто вкрутил туда маленький шуруп. Для работы механизма вполне хватит, а вот если усилие будет как и в момент поломки, тогда шуруп просто выскочит. |
Продолжение по второй голове Blaupunkt Bremen MP76.
Эта голова будет использоваться только по линейным выходам, поэтому разделительные конденсаторы к УМ не трогал. По питанию поступаем также как было сделано выше – (отмечено галочками, слева-направо) ставим 3300, 1000, 1000, 220, 4700. http://photofile.ru/users/halin/3832...47/full_image/ С ЦАП аналоговые сигналы поступают на ОУ 33079 и 33078. Операционники запитываются как бы двухполярным напряжением (относительно корпуса ресивера): с одной стороны -3,8 вольта, с другой стороны +13,7 (при входном 14,5 вольт). На выходах ОУ постоянка в +4,5 вольта, поэтому там и стоят шесть штук полярных разделительных электролитических конденсаторов номиналом 22,0*16 вольт. Далее на пути сигнала стоят митирующие ключики и через ограничительные сопротивления 120/240 Ом поступают на выход как линейные выхода и через разделительные керамические конденсаторы на УМ. Выпаиваем шесть штук разделительных конденсаторов. http://photofile.ru/users/halin/3832...08/full_image/ Померил ESR разделительных конденсаторов 22,0*16 – примерно 4 Ом (на 100 кГц). Как для звука, может и сойдет, но обидно, что такой же тип и номинал используется на плате в фильтрах по питанию… даже самые бюджетные капсконы этого номинала имеют ESR 1-1,2 Ом… выпаял и посмотрел ESR конденсаторов 10,0*50 – примерно 1,5 Ом – тут нормально. Те что стоят по питанию (штатные 2200, 3300, 220,470, 47) – совершенно нормальные по ESR , по крайней мере не сильно хуже, чем такие же по номиналу, как рубиконы, керафайны… и т.д. Для интереса поменял две штуки (10,0 и 22,0 - отмечены галочками) в обвязке ЦАП на 22,0*16 с ESR на уровне 1 Ом – наводки в данном месте уменьшились на треть… вывод- если делать для себя, то желательно все конденсаторы номиналом 22,0*16 поменять на более лучшие по ESR, насколько можно найти в этом типоразмере (нужны малогабаритные низкопрофильные). Вместо разделительных поставил неполярные Nichikon ES 22,0*25 вольт.. из-за габаритов по высоте ложим их набок, благо место на плате позволяет. http://photofile.ru/users/halin/3832...21/full_image/ По окончанию работ закрепляем все конденсаторы термоклеем. Опять же если делать для себя (это будет уже немного небюджетно) – я бы заменил счетверенный ОУ на более лучший…, а тот который работает как сумматор для сабового канала, наверное можно оставить… но это надо слушать. Результат по звуку был предсказуем – снялась простынка, улучшилась фокусировка, бас стал собраннее. |
Цитата:
У меня, например, на Бремене задержки включены. Сцена хорошая и тоналка неплохая. Если без задержек ,то каша по всему салону. У меня мнение, напротив, использовать Бремен только с процем, иначе беспроцевый хороший аппарат проще купить. У меня Накамичи 500 беспроц, звучал хуже чем Бремен проц. |
Цитата:
Хороший счетверенных ОУ нет. Да и быть не может, т.к. ножка питания одна на 4 канала. Я в Блау Мемфис впаивал два двух-канальных ОУ, но это тяжело, такое действительно можно делать один раз и только для себя. Цитата:
|
Цитата:
другими словами, если качество тракта ГУ отличное (идеальное), то мы должны иметь хорошую сцену? |
Цитата:
Когда у ГУ приличное качество звука и симметричные каналы - проблем со сценой и фокусировкой в авто намного меньше. |
Цитата:
Стосовно безпроцевого апарату, як альтернативи - а який? Якби був такий собі варіант Бремен дірект, тобто Бремен, але безпроцевий - ура, але ж нема. Нак не розглядаємо, нема вже давно Нака. А Піонери-Соньки-і.т.д. - кожен має своє специфічне звучання, з певними косяками і до того ж Бремена не дотягують. От зараз Гольф в мене в роботі, на Кларі 6хх там система буде, вона вроді безпроцева, як зроблю, оціню. Правда, там акустика на три букви, R6A, ну але може на завадить мені характер звуку почути :) Також підтримаю Arrt, каша в звучанні в більшості випадків - наслідок проблем в Головному Пристрої. Цитата:
О, пригадав собі, колись давно, коли в мене ще стояв Нак 400, привезений з Європи (він там щось під 700 уо коштував), порівнювали його з Кларіоном 6хх, то деякі нюанси звучання, які відтворював Нак, Клара навіть не пробувала зіграти, ніби їх і не було в записі. Ну але я вже казав, Нака більше не буде, тому що про це говорити? |
Цитата:
Ви більше не хочете мати справи з Наками(400, 500)???? Чи маєте на увазі, те, що "справжніх" Наків більше не випускають? |
Перестаньте использовать в кроссах сопротивления "белые кирпичи".
неужели не слышите разницы даже с металооксидом или металлопленкой? ну хотя бы померяйте их индуктивность что ли... если есть чем конечно. |
наразі звуком свого Бремена дуже задоволений, велике спасибі Росту та Михаїлу Halin'у. Не знаю чи буде мати продовження твіка Бремена - час покаже. Тепер на черзі виготовлення сабового ящика ...
|
Цитата:
|
Цитата:
Тут речь идет о проекте начального среднего уровня. Там хоть белые кирпичи, хоть красные, хоть аудиофильские зеленые. Не вижу смысла бегать за топовыми комплектующими, если тракт разницы услышать не даст. Ну или почти не даст. В том же Бремене можно было еще много чего поменять на совсем другое, но тогда уж придется браться за усилитель и т.д, а потом уже и динамики станут слабым местом и понеслась. А бюджет этого не предполагает. |
Цитата:
ни на какой бюджет она не повлияет. надо просто для себя 1 раз решить и отказаться от приминения белых кирпичей, особенно в проходе и на ВЧ. |
Цитата:
Вообще проблемы я не вижу. Если подавать в такой форме, как ты, то получается, что пусть будет самый лучший тракт, но стОит только поставить туда белый кирпичик, как весь звук страшно испоганится. А на самом-то деле разница тут совсем маленькая, если вообще слышима. Просто есть у нас, увлекающихся людей, такая вот не совсем, на мой взгляд, правильная привычка - как только услышим маленькое изменение, сразу начинаем говорить о нем, как о чуть ли не самом важном кирпиче фундамента :) Я вот пытаюсь с этим в себе бороться :) Потому что есть питание, есть грамотная схемотехника, есть операционники и проходные (и другие тоже) конденсаторы, есть ЦАПы, есть динамики, есть акустическое оформление и акустическая среда - то, что в первую очередь и сильно влияет на конечный результат. А белые кирпичики в пассивных фильтрах, проводки и другая мелочь - это уже нюансы, мелкие окончательные мазки на полотне. |
Ростик! Ну ты же сам понимаешь: там чуть чуть, тут чуть... короче говоря: "С миру по нитке, - голому верёвка".
Нету здесь мелочей. Если есть хоть малая возможность обойтись без использования дерьма - надо пользоваться. |
Третий, и крайний раз заглянул в Бремен 76, где меня ничем не ограничили, собственно поэтому и согласился...
По совету Arrt первым делом поменял стоковый ОУ на OPA4134 и сразу прослушал - опа, вот где основная затычка звука, разделительные - это уже второй эшелон улучшения. Также поменял центральный и сабовый ОУ на 5532, что также отозвалось энергетикой... http://photofile.ru/users/halin/3832...64/full_image/ Дальше поменял по питанию практически все конденсаторы, за исключением - там стояло несколько штук Панасоников и Элны - они оказались качественными. Итого в обшей сумме 29 конденсаторов. Как я уже писал у стоковых 22 мкФ ESR было 4 Ом, менял на 1 омные, ... даже 100 мкФ стояли 0,8 Ом - менял на 0,2 омные... В результате питание стало таким чистеньким, прямо как в топовых ЦАПах. Все что отмечено галочками - заменено практически номинал в номинал. http://photofile.ru/users/halin/3832...11/full_image/ |
Пока не забыл - в крайней доработанной голове условием была возможность приведения головы в состояние работы от внутреннего усилителя. Сам усилитель отключается из сервисного меню, а разделительные конденсаторы на усилитель я выпаял и припаял обратно торчком, чтобы можно было быстро вернуть их в исходное состояние.
http://photofile.ru/users/halin/3832...71/full_image/ Но еще самым правильным решением для работы только по линейным выходам - удалить четыре митирующих ключика (или любым другим способом оборвать путь сигнала к внутреннему усилителю, чтобы после ОУ сигнал шел только на линейные выхода), которые митируют сигнал на внутренний усилитель. |
Re: Логан - зовсім просто, як виявляється, не завжди погано.
Подниму старую, но хорошую тему..
В первых постах сказано, что металл у логана хлипкий, и его надо укреплять. А есть ли еще фотки, которые раскрывают данную тему? Как сделать такую дверь глухой и неподвижной? Если нет фоток - можете сказать пару слов на данную тему? Спасибо! |
Re: Логан - зовсім просто, як виявляється, не завжди погано.
Alex_S, вот тут можете глянуть, там правда не про Логан в частности, но прием общий для многих авто http://autozvuk.org/forum2/showthread.php?t=10776
и тут: http://autozvuk.org/forum2/showthread.php?t=7503 |
Сообщение секретного агента.
|
Текущее время: 13:19. Часовой пояс GMT +2. |
Перевод: zCarot
autozvuk.org ©