![]() |
Покращення звучання в Хелікс Блю 52
Звертаюсь до гуру :) Питання власне полягає в тому, чи можна покращити звучання з допомогою переробки/заміни штатних кросоверів цього комплекту акустики? Або як "вижати" максимум якості звучання від цього комплекту?
|
Завжди можна добитись кращого звучання шляхом переробки кросоверів. А можна і гіршого - все від знання і прямоти рук залежить.
Наприклад, котушка там з явно тонкуватого дроту, це мінус, хоча і повітряна - це плюс. Щоб покращити, треба намотати її з дроту хоча би 1 мм в діаметрі. А яка індуктивність (заводська 0,33мГн) - від конкретної ситуації (спосіб встановлення/вплив салону) залежить. Конденсатор там явно хиленький, варто поміняти на щось благопристойніше. Все ще можна у нас знайти К73, К42... Ну а далі творчість - атенюація/лінеаризація/компенсація - додається по потребі. |
Re: Покращення звучання в Хелікс Блю 52
Цитата:
Это дороже, но результат будет гарантирован. |
Цитата:
Міняти твітери теж не бачу сенсу, цей комплект добре збалансований. Якщо міняти то все одразу. |
Цитата:
Да там кроссами делу не поможешь. Цитата:
|
Цитата:
|
Дякую Ростику за "дєльний совєт".
А яка індуктивність (заводська 0,33мГн) - від конкретної ситуації (спосіб встановлення/вплив салону) залежить. От тут мене цікавить як вирахувати цю величину індуктиності? А конденсатори ці, що ти Рост згадуєш у Львові на радіоринку можна придбати? Що до заміни компонентів-ну немає в мене можливості :( і мені більше цікавіше щось самому зробити, вдосконалити ніж просто купити... ОФ:Захворів я чую автозвуком так не слабо... все почалось з того як я одого разу натрапив в інеті на сайт тавроводів і прочитав фак від Ботаніка, отут мене накрило-купив машину, як потім виявилось в жалюгідному стані, далі повний капремонт кузова з недешевою покраскою, повний ремонт ходової, тепер тотальна шумоізоляція... а на музику грошей не хватає, тому намагаюсь витянути максимум з цих компонентів що маю :( зараз ледве купив саб! Отак то в мене протікає захворювання :) Ще раз сорі за ОФ, просто накипіло :noidea: |
Цитата:
|
Jedy
Ато кросы - там и повозится то толком негде - не получишь сатисфакции :) Буду починати з легшого. дайте краще конкретні відповіді на вище вказані питання. |
Володь, читай теорію. Ніхто по поличках розкладати не буде, вибач.
Задаєш в гуглі ключове слово - читаєш. Журнал автозвук, рубрики. Там було про кроси досить доступно. Стосовно кондерів - іноді попадаються. Але спочатку пора***, яка тобі індуктивність буде потрібна. |
Угу. Буду гризти граніт науки! :D Коли начитаюсь, тоді думаю виникнуть інші питання...
|
Сьогодні розібра крос, там катушка 0,33 мН. Підставив результат сюди
http://www.lalena.com/audio/calculator/xover/ получилось що в мене частота розділу 2000 Гц :shocked: і кондюк на 20 мФ!!! В штатному кросі кондер має 3,3 мФ Мабуть я явно не те рахую :wallbash: Роз"ясніть будь-ласка :help: , бо дуже хочу виготовити кроси сам!!! |
Тебе явно сюда, а то Роста на нас двоих не хватит :)
http://tavria.org.ua/forum/viewtopic.php?t=42087 |
Блін, дивно що я цієї теми не бачив :shocked:
|
Цитата:
и есть ли в кроссе аттенюация (+3Дб или -3Дб) ? От этого зависит какого порядка фильтр (для каждой из двух полос). |
крос ДБ52 1-го порядка....
0.33мГ для НЧ 3.3мкф для ВЧ атенюация ВЧ резистором около 2 Ом |
Цитата:
2 Владимир при расчете ВЧ учитывается резистор, т.е. сопротивление ВЧ не 4 Ом, а 6 Ом. |
Дякую за силочку, я там вже був :D , треба ще це все переварити. Я хочу виготовити кроси сам, під свою систему, тому я зараз шукатиму інфу :computer: , вчити теорію :whippersnapper: і попробую розрахувати...
|
Цитата:
http://zvuk.org.ua/forum/viewtopic.p...EA%E8&start=30 |
В штатних кросах до Блюшок стоять два кондери на твітер, з обох боків по кондеру. Не помічали? Основний на 3,3мкФ, другий на 1мкФ. А коли два кондери стоять послідовно...
Правда, досі нерозумію, навіщо вони то роблять... |
Цитата:
|
Щойно з Halin-ом теребили. А то ми тут одну цікавинку задумали наступного тижня провернути ;) ну і дивились, чи підійдуть компоненти кроса з комплекту. Маю на увазі нову лінійку, ДаркБлю. До речі, така сама кратина в кросах лінійки Преціжн.
|
Цитата:
|
Цитата:
Оказалось все как-бы просто- да там стоит элемент с наименованием JK60-050. Это есть самовостанавливающийся предохранитель. Наименование: JK60-050 Uмакс. в отключенном состоянии, В: 60 Uмакс. рабочее , В: 0.77 Iном.рабочий, мА: 0.5 Iмакс. аварийный, А: 40 Сопротивление при 25oС, Ом: 0,50...0,79. А с измерениями когда показывает 1 мкФ все тоже очень просто - LC метр при короткозамкнутых щупах показывает еденицу, а у этого предохранителя сопротивление 0,7 Ома. Вот так мерять в темноте и по быстрому. :D |
Цитата:
Цитата:
|
Цитата:
Я еще быстренько просмотрел АЧХ 62.1, как бы в ближней зоне. АЧХ мидов и твиттеров пересекаются где-то посередине между 2 и 3 кГц. Резистор на твитер стоит правильно - он немного прибивает АЧХ и в целом общая АЧХ ровненькая без всяких провалов. Скорее всего элементы, которые установлены в кросовер расчитаны по Бесселю, а этот фильтр по сравнению с Батервортом, Чебышева имеет более плохую избирательность, но зато хорошую ФЧХ. Поэтому нужно выбирать - более крутой срез по Батерворту и удовлетворительную ФЧХ или более пологий срез по Бесселю, но хорошая ФЧХ. |
Дякую Halin за цікаве дослідження.
Цитата:
Мене ще цікавить яка закономірність при розрахунку індуктивності котушки що до розміщення міда в салоні? |
Цитата:
Особой закономерности при расчете индуктивности нет, а вот выбор частоты раздела - тут тоже много нюансов. Из-за этого может зависеть сухость или живость звучания. Выбор зависит от конкретной пары компонентов. Надо слушать. ЗЫ. Для последовательных первого порядка я бы поставил катушку на 0,33 и конденсатор на 10 мкФ, частота раздела была-бы 2500. резистор на твитер тоже можно на 2 ома и предохранитель если есть. |
Цитата:
|
Цитата:
Вот тут в конце поста обсуждалось почему именно 3.3 мкф.!!! http://zvuk.org.ua/forum/viewtopic.p...EA%E8&start=30 |
Цитата:
Берем 4 омные динамики, пусть стоит индуктивность 0,33, то: При 20 мкФ - частота раздела 2 кГц При 15 мкФ - частота раздела 2,4 кГц При 10 мкФ - частота раздела 2,7 кГц При 5 мкФ - частота раздела 3 кГц При 3,3 мкФ - частота раздела 4 кГц при 1 мкФ - частота раздела 6 кГц (естественно тут расчеты без учета реальных разных типов сопротивлений динамиков и их чувства... и т.д.) |
Цитата:
|
Ось мої пасочки :D
http://content.foto.mail.ru/inbox/vo.../118/i-136.jpg От ще не можу найти толкової проги по розрахунку котушок :/ , ті що мені попадались якісь недосконалі.. |
Ну що, закінчили ми з Halin-ом щойно інстал. Фоткав він, так що потім опишемо. Постаили Хелікс ДаркБлю - міди в акустично підготовлені (правильно) двері, твітери в стійки.
Поканалка від твікнутої Михаїлом голови. Котушка і конденсатор для фільтрів зі штатних кросоверів випаяні, тобто 0,33 мГн та 3,3 (міряв, реально там 3,8 ) мкФ. Все рівненько, без горбів та провалів. Як на акустику за такі гроші чудово звучить. |
Ні, я вже не зупинюсь, маю просто спортивний :D азарт зробити кроси своїми силами! Але десь в глибині моїх ідей, так і хочеться спробувати поканалку: ВЧ через кондер від ГУ, НЧ (теж пасивно) і саб від підсилювача.
|
Цитата:
Поэтому даю ссылку: http://www.mazdaclub.ua/forum/index.php?showtopic=6697 |
Прочитал все подробно, вроде все правильно, по полочкам. Но вот честно - грызут сомнения. У меня как раз одна из тех голов Альпайновская с вольтдобвкой. Вольтдобавка включается автоматом при достижении уровня грокости 20 "попугав". Т.е. На 21 уже включается вольтдобавка (и это слышно по появлению жужжания в паузах). Сделано так хитро, чтобы наводки преобразователя не были слышны на тихой громкости.
Шо я могу сказать по поводу данной фичи Альпайна - да фигня полная. От головы оно все одно не играет. Бюджетненький усь меняет ситуацию, как "небо и земля". Почему бы было просто не вытащить оттуда пару линеек и далее "по классике" ? Еще понравилась фраза Цитата:
|
Jedy, там 1000уе имелось виду за все, а у тебя только компонентов на 1000, ты ж сам инсталил (и о шумке не забывать)
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Оскільки виміри в домашніх умовах показують трохи інший результат, можу припустити, що горби-провали - це інстал.
|
Мда, картина нерадужная. Горб на 4-х еще фиг с ним. А вот яма на 2-х это точно дины в противофазу попали. И думаю эта яма ой как слышна, точнее не слышна - 10 Db это серьезно.
А чего выше 10 килогерц такой спад ? |
Цитата:
|
Цитата:
Попробую до конца недели померять АЧХ в той машинке с 62 ДаркБлю, посмотрим что в реале получилось. Дома-то я в ближней зоне и на слабом сигнале мерял, а миды были просто в коробочках из упаковки. |
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Переробив кроси, в результаті позбавився різаків, покращилась збалансованість. Ось на фотці перероблений крос, все думаю зрозуміло :)
http://content.foto.mail.ru/inbox/vo.../118/i-170.jpg |
Текущее время: 10:02. Часовой пояс GMT +2. |
Перевод: zCarot
autozvuk.org ©